در ابتدا یاد آور میشم که تا ذهنیت تغییر نکند تغییر در رفتار و عادات امکان پذیر نخواهد بود. تغییر ذهنیت باید به آرامی صورت گیرد با جهش و سرعت امکان ندارد. ذهن یک قدرت بالقوه است و بسیار قوی است و ما به دوصورت (فعال و منفعل) از آن استفاده می کنیم.
ذهن فعال: کشف میکند، پردازش میکند، به ابداع میرسد، ارضاء میشود، دچاراحساس خوشایند میشود.
ذهن منفعل: تقلید میکند، الگو می خواهد، پردازش نمی کند بلکه تکرار می کند و به ابداع نمی رسد و انباشت می کند در نتیجه ارضاء نمی شود و دچار ملال می شود و ملال یعنی احساس ناخوشایند.
اگر حرکت در جهت مثبت باشد حال ما خوب است و اگر حرکت در جهت منفی باشد حال ما بد است پس زندگی ما مستقیماً در گرو ذهن ما است. حال ما با کدام ذهن زندگی می کنیم؟ مسلماً ذهن منفعل.
ذهن فعال بسیار تغییر پذیر است وعاشق تغییر است و دائم به دنبال تغییر است و هر لحظه اش باید با لحظه ی دیگرش متفاوت باشد.
بچه ها ذهن فعال دارند و یک لحظه در یک حال نیستند و دائم در حال کشف و پردازش و ابداع هستند و ما پدر و مادرها اسم این کارها را فضولی و خرابکاری و کثافت کاری گذاشته ایم و مانع آن ها می شویم! مثلاً یک مورچه را می بیند که در حال کشیدن یک سوسک است، حیرت می کند و مامان را صدا می زند! مامان می آید: اه اه کثیفه بیا کنار!! بی لیاقت یک اتاق اسباب بازی داری اونوقت برای یه جونور مرده ببین چه ذوقی کرده!
بچه ها ذهن فعال دارند و عاشق تغییر هستند، نظام آفرینش را کامل درک می کنند و همراه با آن هستند. در نظام آفرینش، ما نمی توانیم یک لحظه یک شکل باشیم. ما قدرت تغییر ذهنمان را نداریم شروع می کنیم به تغییر لوازم خانه و لباس و آرایش! انسان حتی یک لحظه بدون تغییر نمی تواند زندگی کند.
ذهن منفعل مخالف تغییر است. مثلاً در کلاس نشسته اید و به مطالب گوش می دهید، ذهن منفعل به محض این که تغییر را حس می کند حواس شما را جای دیگری می برد یا سؤال ایجاد می کند. البته این ذهن منفعل خیلی قوی است و خیلی هم ساده لوح مثلاً اگر سؤال خودتان را یادداشت کنید و بگید که باشه به موقع سؤال می کنم، شما را رها می کند و می رود. خیلی راحت می شود ذهن منفعل را گول زد.
بنابراین اصلاً به دنبال تغییر ناگهانی و زیاد نباشید. همیشه از این شنبه شروع می کنیم که درس بخوانیم یا لاغر شویم! به محض گرفتن تصمیم به تغییر، ذهن منفعل منتظر می ماند و به موقع اقدام به امتحان و گول زدن شما می کند و می گوید خوب تو که خداروشکر رژیم گرفتی و لاغر شدی حالا یه شیرینی که به جایی برنمی خوره!! و به خودمان می آییم و می بینیم هرچی وزن کم کرده بودیم جبران شد.
برای این که جلوی ذهن منفعل را بگیریم روش این است که مثلاً نگوییم که به هیچ وجه شیرینی نمی خورم بلکه بگوییم که این یک دونه شیرینی را فقط امروز نمی خورم ولی از فردا صبح می خورم یا فقط امروز را من سیگار نمی کشم، از فردا یه دونه می کشم. بعد فردا که شد می گوییم: من که گفتم از فردا حالا هم که هنوز فردا نیامده.!
برای تغییر ذهن منفعل و منحرف کردن او یک تصمیم کوچک برای فقط امروز بگیرید؛ تصمیم های بزرگ و برای همیشه، مقاومت ذهن منفعل را دربرخواهد داشت.
منشأ تمام نیازهای مادی ما زمین است. در واقع آب، هوا، خاک و حرارت. ما یک کره ی زمین داریم که اطراف آن اتمسفر است با منابع آبی و خاکی و معادن مشخص که محدود است.
چگونه می شود که یک منبع محدود به این همه نیاز پاسخ بگوید؟ یک چرخه است؛ درواقع ما یک منبع محدود داریم برای پاسخ به نیازهای محدود تعداد نامحدودی انسان. علمی که به ما این دانایی و آگاهی و معرفت و توانایی را می دهد که از یک منبع محدود برای نیازهای ضروری استفاده کنیم، علم اقتصاد است. و در حقیقت هوش پنجمی که از آن صحبت خواهیم کرد هوش اقتصادی است که بین جسم و هوش عملیاتی قرار گرفته است. هوش اقتصادی ارتباط ما با زمین را برقرار می کند. کار اساسی ما این است که به کمک این پنج هوش ارتباطمان با زمین را سامان بدهیم.
4 هوش دیگر هوش معنوی(روحی)، هوش عملیاتی، هوش هیجانی ، هوش جسمی (مادی).